Vey sudjet di dvant :: Vey sudjet shuvant |
Oteur |
Messaedje |
Èl-Gueuye-Noere

Date d' arivêye: 2019-05-13 Messaedjes: 129 Eplaeçmint: Tchålerwè
|
Date: mår 23 may, 2023 23:19:59 Sudjet: [ES] Mojito |
|
|
Bondjoû tertos,
Dj' åreu dandjî d' on côp d' aspale po rfonde on mot spagnol : https://wa.wikipedia.org/wiki/Mojito . C' est on ptit årtike k' a stî askepyî på IP francès-cåzante.
Ki ça vs våye bén, _________________ Ç' est nén cwand vs avoz tchî, ki fåt cachî après l' papî ! |
|
Rivni al copete |
|
 |
Pablo Saratxaga Site Admin

Date d' arivêye: 2005-07-01 Messaedjes: 1066 Eplaeçmint: Oûpêye
|
Date: mår 23 may, 2023 23:52:50 Sudjet: |
|
|
I n' a nén a rfonde, c' est nén on mot walon; si vormint vos l' vôrîz scrire foneticmint ça sereut "mohito".
Li mot vént do viebe "mojar" (mouyî) pinse dju (ene pitite sacwè k' ramouye li gozî).
C' est fwait avou do rôm, do souke di cane, do djus (et bokets) d' lime (vete citron), des foyes di minte, et des glaeçons. |
|
Rivni al copete |
|
 |
Èl-Gueuye-Noere

|
Date: mie 24 may, 2023 0:36:07 Sudjet: |
|
|
Do côp, ça s' dit *mojito eyet nén *morito (come e francès) u co *mohito ? _________________ Ç' est nén cwand vs avoz tchî, ki fåt cachî après l' papî ! |
|
Rivni al copete |
|
 |

|
Date: mie 24 may, 2023 22:02:10 Sudjet: |
|
|
Èl-Gueuye-Noere scrijha: |
Do côp, ça s' dit *mojito eyet nén *morito (come e francès) u co *mohito ? |
E francès dji n' l' a måy oyou avou on "r" (*); todi avou "h", ou pa côps "j" (come dins l' francès "girophare") pa des djins ki l' ont léjhou mins måy oyou.
E castiyan bén seur tchaeconk li prononce avou si accint.
Notez k' a Cuba (et tot åtoû del mer Caribe mi shonne-t i) li "jota" espagnole si prononce pus come li "h" walon ki come e l' Espagne; pa côps et sorlon les djins ça pout esse foirt tene: "mo'ito"
(*) "morrito" c' est minme èn ôte mot, ki vout dire pitite gueuye, pitit nez, ou co pitit cap (sol mer).
Si ene djin m' direut "morrito" dji n' åreut nén idêye k' i vôrént dire "mohito" |
|
Rivni al copete |
|
 |
Reptilien
Date d' arivêye: 2017-07-01 Messaedjes: 187
|
Date: dju 01 djn, 2023 20:22:36 Sudjet: |
|
|
Pablo Saratxaga scrijha: |
E francès dji n' l' a måy oyou avou on "r" |
Sol Wiccionaire francès, l' prononçaedje est dné avou [ʁ] (ou avou [x]), po fajita avou [ʁ]. So Youtube on-z ôt les deus.
I n' a nén a rfonde, c' est nén on mot walon |
Ba, on-z a bén rfondou (ou purade ortografyî a l' môde walone) wekene (weekend), kék (cake), Alowine (Halloween), fotbale (football ),.... Mecsike (F. Mexique) et Mecsico (Mexico),... |
|
Rivni al copete |
|
 |
Èl-Gueuye-Noere

|
Date: mie 07 djn, 2023 17:49:17 Sudjet: |
|
|
Reptilien scrijha: |
E francès dji n' l' a måy oyou avou on "r" |
Sol Wiccionaire francès, l' prononçaedje est dné avou [ʁ] (ou avou [x]), po fajita avou [ʁ]. So Youtube on-z ôt les deus.
I n' a nén a rfonde, c' est nén on mot walon |
Ba, on-z a bén rfondou (ou purade ortografyî a l' môde walone) wekene (weekend), kék (cake), Alowine (Halloween), fotbale (football ),.... Mecsike (F. Mexique) et Mecsico (Mexico),... |
Avoz èn atåvlaedje d' ortografe pol rifonde ? _________________ Ç' est nén cwand vs avoz tchî, ki fåt cachî après l' papî ! |
|
Rivni al copete |
|
 |
Reptilien
Date d' arivêye: 2017-07-01 Messaedjes: 187
|
Date: mie 07 djn, 2023 18:28:20 Sudjet: |
|
|
Si Pablo, k' est do Levant, el prononce avou H et l' sicrireut « fahita » e Feller, et mi, ki so do Coûtchant, el prononce avou J (paski por mi J s' prononce J e walon), et l' sicrireut « fajita » e Feller, adon pôreut on dire k' on-z a la on betchfessî JH ?
Scrire « fajhita » ni sreut nén on si laid petchî, m' shonne-t i !
Li prononçaedje avou R, c' est pask'on saye e francès del prononcî a l' môde espagnole. Come cwand on saye di dire THE inglès et k' on dit ZE/ZI a l' môde francesse. |
|
Rivni al copete |
|
 |
Èl-Gueuye-Noere

|
Date: dju 08 djn, 2023 18:53:02 Sudjet: |
|
|
Reptilien scrijha: |
Si Pablo, k' est do Levant, el prononce avou H et l' sicrireut « fahita » e Feller, et mi, ki so do Coûtchant, el prononce avou J (paski por mi J s' prononce J e walon), et l' sicrireut « fajita » e Feller, adon pôreut on dire k' on-z a la on betchfessî JH ?
Scrire « fajhita » ni sreut nén on si laid petchî, m' shonne-t i !
Li prononçaedje avou R, c' est pask'on saye e francès del prononcî a l' môde espagnole. Come cwand on saye di dire THE inglès et k' on dit ZE/ZI a l' môde francesse. |
I va. Motoit l' fé minme avou « mojhito » ? _________________ Ç' est nén cwand vs avoz tchî, ki fåt cachî après l' papî ! |
|
Rivni al copete |
|
 |

|
Date: vén 09 djn, 2023 19:01:49 Sudjet: |
|
|
fajhita, mojhito
mi ça m' fwait ene miete drole, paski dji tuze a zels e castiyan;
mins c' est l' veur ki, pocwè nén.
(dj' åreu purade eployî "xh"; mins c' est l' veur ki, por mi, "xh" et "jh" c' est parey) |
|
Rivni al copete |
|
 |
Èl-Gueuye-Noere

|
Date: vén 09 djn, 2023 19:34:31 Sudjet: |
|
|
Fwait.  _________________ Ç' est nén cwand vs avoz tchî, ki fåt cachî après l' papî ! |
|
Rivni al copete |
|
 |
|